12 Eylül 2013 Perşembe

Bulgur'un Faydaları..

Nerdeyse hiç eksik etmediğim bir gıda'dır 'Bulgur'
Oğlumun öğünlerinde Hafta'da 2 defa yerini alır (bulgur pilavı olarak ve yeşil mercimek yemeğinin içinde)

Niye mercimek yemeğinin içine koyuyorum.Çünki,kuru baklagillerle piştiği zaman besin değeri çok daha fazla artıyor.

Çok faydalı olduğunu duyuyoruz hep,ama ne kadar faydalı bilmiyoruz.

Kulaktan duyma şeylerle hareket ediyoruz ki bu çok yanlış herkezin bünyesi farklıdır.
Tabi ki bebek'lerinde.

Kulaktan duyma şeyler uyguladığınız zaman 'Alerji' riski ile karşı karşıya kalır bebek.
Kaş yaparken göz çıkartırız yani.. ;)

Şimdi ne kadar faydalıymış bu bulgur hep beraber öğrenelim...

Faydaları;

Bulgur, Türk mutfağında Anadolu'da önemli yeri olan besin öğelerinden biridir. Bulgur B grubu vitaminler, potasyum, demir ve fosfor bakımından zengindir. Kuru baklagillerle birlikte pişirildiği zaman besin kalitesi daha çok artmaktadır. Bu da bizim için vazgeçilmez olmasını sağlamaktadır.

Hamileler için folik Asit (lütfen bol bol tüketin)

Bulgur lif içeriği yüksek olan bir besindir. Kan şekeri düzeyinde çok fazla dalgalanmalara neden olmaz, bağırsak ve kalp-damar sağlığını koruyucu etkisi vardır.

Bulgurun içeriğindeki potasyum oranı yüksek olduğundan böbrek hastalarının kanında potasyum değerleri yükseldiği zaman tüketilmemesi gerekmektedir. Yapısında folik asit de bulunduğu için hamile kadınların tüketmesi önemlidir.

Folik asit, anneler için önemli olduğu kadar bebeklerin gelişimi için de önemlidir.

Bulgur sarı veya biraz daha esmer bir tonda renklere sahip olabilir, rengi açıldıkça daha çok soyma işlemi geçirdiğinden besin değeri düşmektedir.

"Besin kalitesi kuru baklagiller ile birlikte kullanıldığı zaman daha çok artar' .

Bulgurdan Faydalanın;

Bunların dışında bulgurdan pirincin kullanıldığı bir çok yemekte yararlanılabilir. Maydanoz çorbasına bulgur çok yakışır. Ispanağı bazen Pirinç yerine bulgur koyarak pişirebilirsiniz. Kısır,Mercimek köftesi yine çocukların da severek tükettiği bir besindir.

Besin kalitesini düşündüğümüz zaman bulgur, yemek kültürümüzdeki yerini unutmadan tüketmesi gereken önemli bir besindir. Sağlıklı nesillerin yetişmesi için elimizde olan değerleri değerlendirmeliyiz.

Sevgiler;

- Posted using BlogPress from my iPad

0 yorum:

Yorum Gönder